1 Nisan 2011 Cuma

Kuru Kayısı reçeli



Kuru kayısı reçelini bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine ilk defa denedim. Bir kaç ay önce de normal kayısı reçelini yapmıştım. Bana göre ikisinin tadı arasında çok fazla fark yok. İkisi de lezzetli oluyor aynı şekilde. Fakat eşim kayısı meyvesinin reçelinin, kuru kayısıya göre daha leziz olduğunu iddia ediyor. Yapmak isteyenler için bir fikir olması adına bu bilgiyi paylaşmak istedim. ;)

Malzemeler:
Yarım kilo kuru kayısı (Malatya kayısısı tercihimizdir)
4- 4,5 su bardağı şeker
3 bardak su
1-2 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:
Kuru kayısı reçelinin yapımına 1 gece önceden başlamak gerekiyor. Kayısıların üzerini geçecek miktarda su koyularak ertesi sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün bir tencere içerisinde su, şekerle karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan şerbetin içine kayısılar (arzuya göre ikiye, dörde bölünmüş olarak ya da olduğu gibi) atılır ve orta ateşte kaynatılmaya devam edilir. Bu arada üzerinde oluşan köpükler kevgirle alınır. Katılaşınca içerisinde limon suyu katılır. Bir miktar daha kaynatılarak ocaktan alınır. Reçel sıcakken kavanozlara doldurulur. Kapağı kapatılarak ters çevirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra güneş görmeyen bir yere kaldırılır. Ben bu reçeli hemen tüketmeyi düşündüğümüz için buzdolabına koydum.
*Buzdolabında durması hem küflenmesini geciktiriyor, hem de sıvı kıvamda olan reçellerin katılaşmasına yardımcı oluyor.


3 yorum:

  1. annecım ne guzel yapardı....elınıze saglık...
    blogunuzun yenı ızleyıcısıyım. zevkle takıbedıcem.
    memolininannesi

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim memolininannesi.. hoşgeldiniz :)

    YanıtlaSil
  3. reçel marmelat ve sos un en iisi en doğalı burda
    http://www.yoreseltatlarimiz.com da doğbes ürünleri tavsiye ettiğim en doğal reçel markası ............sedef

    YanıtlaSil

Fikirleriniz benim için çok önemli