3 Nisan 2011 Pazar

Evde yoğurt mayalama



Oğlum ek gıdalara başladığından beri hemen hemen yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz. Yoğurt mayalamak aslında oldukça basit bir olay. İlk başladığım zamanlarda bir kaç defa hüsrana uğradığım olmuştur ama yılmadım ve aynı hevesle mayalamaya devam ettim. Deneme - yanılma yöntemiyle kendime göre yoğurt mayalamada dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları edindim. Sizler de bu püf noktalarına dikkat ettiğinizde hazır satılan en kaliteli yoğurttan bile daha lezzetli yoğurtlar ortaya çıkarabilirsiniz. ;)

Yoğurdu ben genellikle 2 litre sütten yapıyorum. Kaynatılan 2 lt süt soğuması için bir kenara alınır. 56° yoğurdu mayalamak için en ideal ısıdır. Bir de parmakla ısıyı ölçme yöntemi var. Parmağınızı sütün içinde 7'ye kadar yavaş yavaş saydığınızda içinde tutabiliyorsanız mayalamak için hazır demektir. Sıcaklık bu ısıya ulaştığında 1,5- 2 kaşık yoğurt katılır ve iyice karıştırılır. Tencerenin üzeri güzel bir şekilde sarılarak gece boyunca bekletilir. Aslında 5 saat yeterli deniyor ama ben geceden yaptığım için sabaha kadar bekletiyorum. Sabah tencere hiç sallanmadan dikkatli bir şekilde buzdolabına koyulur. Buzdolabında bir kaç saat bekledikten sonra yoğurdunuz afiyetle yemeye hazırdır.

P
üf noktaları;
*Yoğurt, tam yağlı sütle mayalandığında daha iyi tutuyor (imkanınız varsa organik taze süt kullanmanızı öneririm).
*Maya için hazır yoğurtlardan kullanıldığında, yukarıda yazdığım miktardan biraz daha fazla yoğurt katılması gerekiyor. Ancak zaten kendi mayaladığınız yoğurdu maya olarak kullanacaksanız yukarda yazdığım ölçü uygundur.
*Yoğurdu süte karıştırdığımız ısı çok önemli. Bu ısının iyi bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Yukarıda da yazdığım gibi 56° bu işlem için uygun. Sıvıların ısısını ölçen termometrelerden edindiniz mi sizin için çok pratik olur.
*Yoğurt sütle karıştırıldıktan sonra mayalanması için beklemeye alındığında sıcak bir ortamda mayalanabileceği için üzerini iki kat sardıktan sonra orta ısıda yanan kaloriferin yanında bekletiyorum ben.

4 yorum:

  1. ben de minnos hayatima girince ogrendim bu isleri, ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  2. afiyet olsun canım.. hoşgeldin ;)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık kuzum yoğurdun harika görünüyor tam tabiriyle taş gibi olmuş :) tadına bakmayı çok isterdim :(

    YanıtlaSil
  4. oraya gelir gelmez ilk işim yoğurt mayalamak olsun o zaman canım benim ;) senin üzülmene dayanamam..

    YanıtlaSil

Fikirleriniz benim için çok önemli