31 Mart 2011 Perşembe

Viktoriabarsch (Nilbarsch) balığı



Malzemeler:
3 fileto Viktoriabarsch balığı (türkçesini bulamadım) (150-200 gr kadar)
1 limon
1 yemek kaşığı dereotu
1 yumurta
bir miktar un
tuz, karabiber
ve kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı:
Vikroriabarsch yıkanıp üzeri kurulanır. Dilimler halinde kesilir. Üzerlerine tuz ve karabiber serpilerek limon sürülür. Daha sonra filetolar çift taraflı una, ardından dereotu ile çırpılmış yumurtaya bulanır. Kızgın yağda kızartılır.

Not: Eğer pilav ile servis etmeyi düşünüyorsanız pilav pişerken içine benim yaptığım gibi 1-2 adet defne yaprağı katabilirsiniz. Farklı bir lezzet oluyor. ;)

18 Mart 2011 Cuma

Pangasius fileto



Malzemeler (2 kişilik):
Sosu için;
2 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı hardal
yarım çay kaşığı bal
kırmızı toz biber (tercihe bağlı olarak acı ya da tatlı)
1 yemek kaşığı ufakça doğranmış ot (maydonoz, dereotu, fesleğen vs.)
tuz, karabiber

2 porsiyon balık filetosu (Pangasius)

Hazırlanışı:
Buzdolabından çıkarılan filetolar soğuk suyla yıkanır ve kurulanır. Ardından sarımsak bir bıçak yardımıyla minik minik doğranır ve diğer malzemelerle birlikte karıştırılarak sos hazırlanır. Hazırlanan bu sos, büyükçe bir tabağa alınmış olan filetolara arkalı önlü sürülür. 180-200° lik fırının ızgara kısmına filetolar dizilir ve bir alt sıraya yağların fırının içine akmaması için fırın tepsisi yerleştirilir. 25-30 dakika pişirilir (Bu esnada dikkat edilmesi gereken nokta balıkların kurumaması).

Salata ve ekmek ile yahut benim yaptığım gibi pilav ve patates haşlaması eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Dipnot geçiyorum; acayip lezzetli oluyor. ;)

Poğaça



Son günlerde sürekli, Bana poğaça yapar mısın anne? diyen oğlum için poğaça tarifi ararken sevgili Pepela'nın sayfasında bu tarife rastladım. Görüntüsü o kadar güzeldi ki hemen denemek istedim. Tahmin ettiğim gibi sonuç mükemmeldi. Uzun zamandır böyle yumuşacık, puf puf ve lezzetli poğaçalar yememiştik. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Teşekkürler Pepela.

Malzemeler:
1 su bardağı gazoz
yarım su bardağı su
30 gr. yaş maya
1 yemek kaşığı kuru maya
250 gr oda ısısında tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
un

İçine; peynir, patates, kıyma ne arzu ederseniz olur.
üzerine; yumurta sarısı ve çörek otu

Yapılışı:
Gazoz, su, maya, şeker ve tuz bir yoğurma kabının içinde karıştırılır. 2 su bardağı un ilave edilerek yoğurulur. 250 gr tereyağı eklenir ve yoğurmaya devam edilir, azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapılır. Yarım saat mayalanması için beklenir. Hamur 4 parçaya ayrılır ve her parça az unlu zeminde merdaneyle tatlı tabağından büyük açılır. 8 üçgen parçaya kesilir. Hazırlanan iç koyulur, sigara böreği gibi sarılır. Tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilerek 30 dakika bekletilir. Önceden ısıtılmış 185° fırında pişirilir.


Suratsız kurabiye



Yine anneciğimin tariflerinden biri. Herkes farklı bir isimle nitelendiriyor bu kurabiyeyi gördüğüm kadarıyla. Ben annemin tabiriyle küçüklüğümden beri alıştığım gibi suratsız kurabiye diyorum. Gerçekten lezzetli bir kurabiye. Zaten içinde fındık ve kuru üzüm olması, bizim bu kurabiyeyi sevmemiz için başta gelen sebeplerden. ;)

Malzemeler:
125 gr margarin
3 yumurta
yarım su bardağı şeker
1 çay bardağı fındık (ufak parçalara bölünmüş)
1 çay bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
1 vanilya
1 kabartma tozu
4 bardak un (önce 3 bardak un koyun, kıvamına göre 1 bardağı da ilave edin)

Yapılışı:
Tüm malzemeler birlikte yoğurulur. Hamurun yumuşak olmasına ve ele yapışmamasına dikkat edilir. Hamurdan parçalar koparılarak şekil vermeden gelişigüzel tepsiye yerleştirilir. Fırına atılır. Piştikten sonra üstlerine pudra şekeri serpilir. Afiyet olsun!

10 Mart 2011 Perşembe

Tat koruyan kutular



Bu şirin görünümlü kutuların bir özelliği var. Pudinglerin vb. sütlü tatlıların tadını ve aromasını koruyor. Üstünde ve altında bulunan kapaklar sayesinde buzdolabında başka kokuların içine karışmasını önleyerek mideye, servis sırasında tabaktaki hoş görünümü ile de göze hitap ediyor. ;)

Tiramisu


Gerekenler:
1 paket kedi dili bisküvisi ya da 2 katlı hazır pastaban

Krema için;
2 çorba kaşığı tepeleme un
1 paket vanilya
1 çay bardağı şeker
1 yumurta
yarım kilo süt
ılınınca labne peyniri (200 gr)

ıslatmak için;
1 kahve fincanı su
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı nescafe

üzeri için;
kakao

Hazırlanışı:
Krema için verilen malzemelerden labne peyniri dışında kalanlar sürekli karıştırılırak ocakta pişirilir. Ilınınca içine labne peyniri koyularak mikserle çırpılır. Tepsiye 1 kat kedi dili bisküvisi bir kat krema olacak şekilde yerleştirilir. Yalnız her kedi dili tabanından sonra ılık su, şeker ve nescafe karışımından oluşan sıvıyla bisküviler ıslatılır, ardından krema koyulur. 2 kat bisküvi ve kremadan sonra tiramisunun en üstü kakao ile kaplanır.

6 Mart 2011 Pazar

Süper Şekerpare tatlısı



Anneciğimin şekerparesi dillere destandır. Özel günlerde çevremizdekiler bir çok şey gibi bu tatlıyı da anneme yaptırırlardı. Hani tarif aynı olsa da herkes aynı şekilde yapamaz diye bir söz vardır ya!..
Evlenmeden önce mutfağa belli başlı şeyleri yapmak dışında pek girmeyen biri olarak, evlendiğimden beri annemin şekerparesini mutfağımda ikinci deneyişimdi ve ikisinde de sonuç mükemmeldi. Kendimi övmeyi hiç sevmem ama bu konuda mütevazi olamayacağım; boynuz kulağa geçmiş sanırım. ;)
Anneciğim seni çok seviyorum.

Malzemeler:
Hamur için;
3 yumurta
yarım çay bardağı hindistan cevizi
yarım çay bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı irmik
yarım çay bardağı pudra şekeri
1 paket margarin (250 gr)
1 adet kabartma tozu
1 vanilya
ve aldığı kadar un

Şerbet için;
3 bardak şeker
4 bardak su
yarım limon


Tüm malzemeler yoğurularak yumuşak bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak şekil verilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek ortasına birer adet fındık bastırılır. 170° fırına atılır. Şerbet malzemeleri bir tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra içine yarım limon sıkılır ve bir süre daha kanatılmaya devam edilir. İkisinin de ilk sıcaklıkları gittikten sonra şerbet şekerparelerle buluşturulur.
Afiyet olsun!