27 Şubat 2011 Pazar

Çilekli kup



Bu tatlıyı ilk olarak yaş pasta yaptığımda arta kalan muhallebiyi değerlendirmek için yapmıştım, ama sonrasında bu lezzet öyle hoşumuza gitti ki yaş pasta yapmadığım zamanlarda bile muhallebisini hazırlar oldum. Hem sütlü bir tatlı olması dolayısıyla oldukça hafif, hem de oğlum çok severek yiyor kendisini. Yağ oranını azaltabilir ve zevkinize göre süsleyebilirsiniz. Tavsiye edilir ;)
Afiyetler olsun!

Çikolatalı-Peynirli kek



Malzemeler (Bisküvi hamuru için) :
2 paket bisküvi
2 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı pekmez

Krema için;
2 kutu krem peynir
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta
1 limon kabuğu

Üzeri için;
15 adet bitter çikolata
3 çorba kaşığı krema

Hazırlanışı:
Bisküviler kırılır, un gibi ufalanır. Üzerine 2 çorba kaşığı pekmez ve tereyağı eritilip eklenir. Bisküvi ile karıştırılır.

İç harcı hazırlanır;
Krem peynir, yoğurt ve krema için gereken tüm malzemeler eklenip iyice karışıtırılır. Bisküviler kalıba yayılıp düzlenir. Üzerine iç harç yayılır ve 160° fırına sürülür, pişirilir.

Üzerinin sosuna;
Krema bir tavaya koyulur, kaynatılır. Ateşten alınır, çikolata eklenir ve eritilir.
Afiyet olsun!

20 Şubat 2011 Pazar

Gülen yüzlü Omlet



Yumurta seven ya da sevmeyen her çocuğun bu görüntüye bayılacağını tahmin ediyorum. Benim oğlum bu omletin tadını da görüntüsünü de uzun süre aklından çıkaramadı. ;)
Onları şaşırtmak ve mutlu edebilmek adına denemeye değer diyorum!

18 Şubat 2011 Cuma

Annemin Profiterolü



1 bardak su, 100 gr margarinle birlikte tencerede kaynatılır. Kaynayıca 1 bardak un karıştırarak ilave edilir ve pütür kalmamasına dikkat edilir. Hamurlaşınca ocaktan alınır. Ilınınca 3 adet yumurta teker teker kırılıp çırpılır. Şırıngayla tepsiye sıkılır ya da 2 tatlı kaşığı yardımıyla küçük toplar yapılarak tepsiye dizilir. 180° lik fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirilir.

Muhallebisi için; 3 su bardağı süt, 3 çorba kaşığı tepeleme un, 5 yemek kaşığı tepeleme şeker ve 1 paket vanilya topaklanmaması için iyice çırpılarak pişirilir, ardından soğumaya bırakılır. Ilınca eğer çok katı olmuşsa biraz daha süt ilave edilebilir kıvamlanması için.

Fırından çıkan ve soğuyan eklerin üstlerinden küçük kapaklar açılarak içine krema doldurulur ve kapakları kapatılır ya da hiç kesmeden şırınga yardımıyla ince ve uzun olan uç takılarak, krema eklerin içine doldurulur. Hazır satılan çikolatalı soslarla servis yapılır. Afiyet olsun!

Kuskus salatası



Malzemeler:
(2-4 kişilik)
yarım paket kuskus
1-2 adet salatalık
dereotu
1 diş sarımsak
yoğurt
(varsa kornişon turşu da eklenebilir)

Kuskus haşlanıp suyu süzdürülerek daha önceden minik minik doğranmış olan salatalık ve dereotuyla karıştırılır. Sarımsaklı yoğurtta hazırlanıp kuskusa eklenir.

İçli köfte



Uzun zamandan beri denemek istediğim içli köfteyi nihayet bugün yapabildim. Yapımı gözümde büyüttüğüm kadar zor değilmiş. Yalnızca biraz el oyaladığını söyleyebilirim. Henüz denememiş olanların muhakkak denemeleri gereken bir lezzet olduğunu düşünüyorum ve fotoğrafta görüldüğü üzere kuskus salatasıyla tavsiye ederim.

Malzemeler (dış harcı için):
400 gr köftelik bulgur
4 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığına yakın biber salçası
1 yumurta
tuz

İç harcı:
500 gr kıyma
2 adet soğan
yarım su bardağından biraz fazla (iri parçalar halinde) dövülmüş ceviz
tuz, karabiber ve pulbiber
(bu miktarlarla dış harca göre iç harcım biraz arttı)

Yapılışı:
Öncelikle iç malzemesi hazırlanır. Kıyma, biraz sıvı yağla iyice kavrulur, içine küp şeklinde doğranmış soğanlar eklenerek kavurmaya devam edilir. En son baharatlar ve ceviz eklenerek bir kaç dakika daha karıştırılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

O arada köftelik bulgur derin bir kabın içine koyulur. Bulgurun üzerini biraz geçecek şekilde sıcak su eklenir. Bulgur suyunu çektikten sonra domates salçası, biber salçası , tuz, irmik ve yumurta ile iyice yoğurulur. Yoğurma sırasında karışıma sık sık su eklenir. Yeterince su eklenmez ve yoğrulmaz ise, içi oyulacak kıvama gelmez ve parçalanır. Dış harç hazır olunca yaptığımız yuvarlakların içini parmağımızla oyarız ve yavaşça duvarını inceltiriz. İçine soğumaya bırakmış olduğumuz kıymalı harçtan koyarız ve şekil vererek kapatırız. Tüm köfteler hazırlandıktan sonra ister kızgın yağda kızartılabilir, ister kaynar suda haşlanabilir, hatta istenirse fırına da atılabilir. Ben kızartmayı tercih ettim.

Köftelerin tamamını aynı anda tüketmeyi düşünmeyenler, diledikleri miktarı buzluk kaplarına koyarak; evde yemek olmadığında veya acil bir durumda kullanılmak üzere buzluklarında saklayabilirler.
Afiyet olsun!

*Bir arkadaşımdan edindiğim bilgiye göre iç harcına limon suyu da iyi gidiyormuş.

15 Şubat 2011 Salı

Sevgililer Günü Masam ve Menüm



Menüm:
Mantar çorbası - Tarif sevgili Portakal Ağacı'ndan...
Tavuklu ve nohutlu pilav
Alman usulü Mantar tava (Tarifini daha sonra ekleyeceğim)
Sarımsaklı ekmek
Zeytinyağlı kabak yemeği
Barbunyalı yeşil salata
Patates kızartması
Erik hoşafı - Sevgili Yeliz'in tarifinden esinlenerek yaptım. Ben eriğin miktarını arttırdım biraz. Çok lezzetli oldu.