18 Şubat 2011 Cuma

İçli köfte



Uzun zamandan beri denemek istediğim içli köfteyi nihayet bugün yapabildim. Yapımı gözümde büyüttüğüm kadar zor değilmiş. Yalnızca biraz el oyaladığını söyleyebilirim. Henüz denememiş olanların muhakkak denemeleri gereken bir lezzet olduğunu düşünüyorum ve fotoğrafta görüldüğü üzere kuskus salatasıyla tavsiye ederim.

Malzemeler (dış harcı için):
400 gr köftelik bulgur
4 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığına yakın biber salçası
1 yumurta
tuz

İç harcı:
500 gr kıyma
2 adet soğan
yarım su bardağından biraz fazla (iri parçalar halinde) dövülmüş ceviz
tuz, karabiber ve pulbiber
(bu miktarlarla dış harca göre iç harcım biraz arttı)

Yapılışı:
Öncelikle iç malzemesi hazırlanır. Kıyma, biraz sıvı yağla iyice kavrulur, içine küp şeklinde doğranmış soğanlar eklenerek kavurmaya devam edilir. En son baharatlar ve ceviz eklenerek bir kaç dakika daha karıştırılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

O arada köftelik bulgur derin bir kabın içine koyulur. Bulgurun üzerini biraz geçecek şekilde sıcak su eklenir. Bulgur suyunu çektikten sonra domates salçası, biber salçası , tuz, irmik ve yumurta ile iyice yoğurulur. Yoğurma sırasında karışıma sık sık su eklenir. Yeterince su eklenmez ve yoğrulmaz ise, içi oyulacak kıvama gelmez ve parçalanır. Dış harç hazır olunca yaptığımız yuvarlakların içini parmağımızla oyarız ve yavaşça duvarını inceltiriz. İçine soğumaya bırakmış olduğumuz kıymalı harçtan koyarız ve şekil vererek kapatırız. Tüm köfteler hazırlandıktan sonra ister kızgın yağda kızartılabilir, ister kaynar suda haşlanabilir, hatta istenirse fırına da atılabilir. Ben kızartmayı tercih ettim.

Köftelerin tamamını aynı anda tüketmeyi düşünmeyenler, diledikleri miktarı buzluk kaplarına koyarak; evde yemek olmadığında veya acil bir durumda kullanılmak üzere buzluklarında saklayabilirler.
Afiyet olsun!

*Bir arkadaşımdan edindiğim bilgiye göre iç harcına limon suyu da iyi gidiyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fikirleriniz benim için çok önemli