29 Nisan 2011 Cuma

Zeytinyağlı Pırasa



Malzemeler:
1 kg pırasa
1 adet orta boy soğan
2-3 adet havuç
1 yemek kaşığı pirinç
2 bardak su
tuz, şeker
sıvıyağ
limon

Yapılışı:
Pırasalar doğranır ve ardından güzelce yıkanır. Havuçların kabukları soyulup yıkandıktan sonra onlar da doğranır. Derin bir tencereye sıvıyağ, yemeklik doğranmış soğanlar ve havuçlar koyularak biraz kavrulur. Pırasalar eklenerek karıştırılır. Tuz, şeker ve su ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika piştikten sonra 1 yemek kaşığı yıkanmış pirinç koyulur. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Üzerine limon sıkılarak servis yapılır.

Patatesli Börek


Malzemeler:
10 patates
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
tuz, kırmızı biber ve karabiber
isteğe bağlı olarak maydonoz, sosis, salam vs.
üzerine kaşar peyniri rendesi de serpilebilir.

Hazırlanışı:
Patatesler küçük küp şeklinde doğranır. Derin bir kabın içinde yumurta, un ve diğer malzemeler harmanlanır, tepsiye koyulur. Üzeri kızarana dek pişirilir. Afiyet olsun!

Makarna Salatası



Malzemeler:
Yarım paket boncuk makarna
1 küçük kutu bezelye konservesi
1 küçük kutu mısır konservesi
kornişon turşu
salatalık
1,5 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı mayonez (tadını bozmaması için fazla katmıyorum)

Yapılışı:
Makarna haşlanarak suyu süzdürülür. Kornişon turşu ve salatalık minik minik doğranır. Konserveler ise sudan geçirilir. Üzerlerine sarımsaklı yoğurt ve mayonez koyularak tüm malzemeler iyice karıştırılır.

12 Nisan 2011 Salı

Haşhaşlı Çörek



İnternetten alınan tariflere devam...

Sevgili Pepela'dan bir tarif. Pepela'nın bloğuyla tanışmam ne yazıkki yaşadıkları o talihsiz olaylarla aynı döneme denk geldi. :( Bundan sonrası için Allah yardımcıları olur inşallah! Onların ve onlar gibi nicelerinin...

O kadar güzel ve pratik tarifler yayınlamışki her biri birbirinden değerli. Geçenlerde elimde haşhaş vardı, onu ne yapsam diye düşünürken haşhaşlı çörekle karşılaştım. Ee sonrası malum...

Malzemeler:
1 paket margarin
1 su bardağı su ve süt karışımı
2 yumurta
1 paket yaşmaya
tuz, tozşeker
alabildiği kadar un

Yapılışı:
Karıştırma kabına 1 su su ve süt karışımını alın. Üzerine 1 paket yaş mayayı ilave edin. 1 yumurtayı ve diğer yumurtanın sadece akını ilave edin. Üzerine 200 gr margarin ilave edin. Hepsini karıştırın. Daha sonra üzerine tuz, toz şeker ve alabildiği kadar un ilave edin. Karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Yarım saat kadar dinlendirin (sıcağa yakın bir ortamda)

Dinlenen hamurdan bezeler yapın, bezeleri bol yağ ile büyük bir servis tabağı boyunda açıp içersine 2-3 kaşık haşhaş ekleyin ve rulo yapın.

Ruloyu verev şeklinde keserek minik parçalara ayırın.
Fırın tepsinize dizip, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin.

10 Nisan 2011 Pazar

Fındıklı Kurabiye



Şu günlerde internetten bulduğum hoşuma giden bazı tarifleri deniyorum. Bu, sevgili Portakal Ağacı'ndan aldığım tariflerden biri. Portakal Ağacı'nın tarifleri, yemek yapmaya başladığım ilk dönemlerde bana ciddi anlamda yol gösterici olmuştur. Ondan aldığım tariflerle nice misafirler ağırlamışlığım vardır. Bu anlamda sevgili Hatice'nin hakkını kesinlikle ödeyemem! Kendisine bu tarif aracılığıyla çok çok teşekkürlerimi gönderiyorum.

Gelelim fındıklı kurabiyeye... Çok leziz, ağızda hemen dağılıveren ve yapılışı oldukça kolay bir kurabiye. Hazır satılanlarla arasında hiç bir fark yok. Kurabiyelerle pek arası olmayan eşim bile bir oturuşta 4-5 tane yiyebildiyse gerisini siz düşünün. ;)

Malzemeler:
1 paket margarin
2 yumurta (sarıları içine, akları üstüne)
4 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
1-1.5 su bardağı kadar iri çekilmiş fındık (ben kurabiyeyi yapmaya karar verdiğimde dolapta az miktarda fındık olduğunu görünce geri kalan kısmını pastalar için satın almış olduğum toz fındıkla yapmak zorunda kaldım)

Yapılışı:
Margarin, yumurta sarıları, şeker, kabartma tozu ve unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. (unu az olursa pişerken yayılır, dikkat edin) Hamurları ceviz büyüklüğünde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurların her tarafını önce yumurta akına sonra fındığa bulayın. Kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine dizip 150° 'de 35 dakika pişirin.


9 Nisan 2011 Cumartesi

Fırında Tavuk ve Patates



Malzemeler:
3 porsiyon kalçalı tavuk but
4 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kekik
2 diş sarımsak (dövülmüş)

6-7 adet orta boy patates

Yapılışı:
Tavuklar temizlenip yıkanır. Tuz, karabiber, kekik ve sarımsak mayonezle karıştırılarak tavuklara altlı ve üstlü olmak üzere bir fırçayla sürülür. Patatesler soyulup yıkanır ve daire şeklinde doğranır. Tavuklar fırının ızgarası üzerine, patatesler de fırın tepsisine yerleştirilir ve ızgara üste tepsi alta gelecek şekilde fırına sürülür (daha iyi anlayabilmeniz açısından alta fotoğrafını ekliyorum). 200° 'de pişirilir. Tavukların üzeri kızarınca ve patatesler yumuşayınca fırından alabilirsiniz, yalnız tavukların kurumamasına dikkat edin lütfen.


8 Nisan 2011 Cuma

Kremalı Peynirli Sos



Makarnayla birlikte farklı bir lezzet yakalamak isteyenlerin zaman kaybetmeden denemelerini tavsiye edebileceğim bir sos. Görümcem Büşra'ya bu güzel tarifi soframıza kazandırdığı için teşekkürü borç bilirim. Sosun kıvamını kendinize göre ayarlayabilirsiniz; daha sulu ya da daha katı yapabilirsiniz, tercihinize bağlı. Benim kullandığım ölçüler şöyle...

Malzemeler (2-4 kişilik):
1 kutu krema
yarım su bardağı süt
yarım yemek kaşığı un
peynir (dilediğiniz çeşit peynir ve dilediğiniz miktarda)
tuz, karabiber

Yapılışı:
Un, süt ve krema unun topaklanmaması için çırpılarak ocağa koyulur. Dibine tutmaması için devamlı karıştırılır. Kaynamaya başlayınca içine peynir, tuz ve karabiber ilave edilir. Peynirler eriyinceye kadar karıştırmaya devam edilir. 5 dakika kısık ateşte bekledikten sonra ocaktan alınır.

*Makarna üzerinde servis yapılır. Krema zaten yağlı olduğu için makarnaya ek olarak yağ koymanıza gerek yok ama yinede birbirine yapışmaması için suyunu süzdürdükten sonra çok az miktarda koyup karıştırın siz.

*Yanına çıtır balık ve salatayla bir menü oluşturabilirsiniz. Benim oğlum bu menüye bayıldı. Eminim sizinkiler de bayılacak. ;) Afiyet şeker olsun.





7 Nisan 2011 Perşembe

Fıstıklı İrmik Helvası



Malzemeler:
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt (*isterseniz suyla da yapabilirsiniz lakin sütle daha lezzetli oluyor)
100 gr tereyağ
yarım çay bardağı dolmalık fıstık

Yapılışı:
Bir tencerenin içinde eritilen tereyağına dolmalık fıstıklar ve irmik eklenerek orta ateşte fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. 2 su bardağı süt ve 1 su bardağı şeker ayrı bir tencerede kaynatılarak kavrulan irmiklerin üzerine dökülür ve karıştırılır. Kısık ateşte sütü çektikten sonra tencere ateşten alınır ve ılık servis yapılır. Afiyet olsun...


6 Nisan 2011 Çarşamba

Etli Nohut



Malzemeler:
1,5 su bardağı nohut
250-300 gr kemikli et
sivri biber
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
biber salçası (oğlumda yiyeceği için çok az koyuyorum; lezzet katması açısından)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz ve su

Yapılışı:
Nohutlar bir gece suda bekletilir. Düdüklü tencerenin içine suda beklemiş nohutlar, kemikli et, ince doğranmış sivri biber, rendelenmiş ya da havanda dövülmüş sarımsak, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, tuz ve nohutların üzerini çok az geçecek kadar su koyulur. Pişme süresi tencereden tencereye değişiklik gösterir sanırım. Benim tenceremde 12-14 dakika yeterli oluyor. ;)

5 Nisan 2011 Salı

Patlıcan Musakka



Dün ne yemek yapsam diye düşünürken buzdolabını açmamla sebzelikte 2 adet patlıcan olduğunu gördüm. Aklıma birden annemin yaptığı patlıcan musakka yemeği geldi. Patlıcanların kızartılmasından dolayı bol kalorili bir yemek olduğu için sık yapmasamda o yemeğin lezzetini özlediğimi farkettim ve gözümü karartıp hemen yapmaya koyuldum. :)

Malzemeler:
2 adet patlıcan
2 adet orta boy patates
200 gr kıyma
1 orta boy soğan
1-2 adet sivribiber
1 domates (ben olmadığı için katmadım)
maydonoz
sarımsak
salça
tuz

Yapılışı:
Patatesler soyulur, doğranır ve kızgın yağda kızartılır. Patlıcanların da kabukları aralıklı şeritler halinde soyulup doğranıp kızartılır. Doğrama işlemi patlıcanın büyüklüğüne göre yapılmalı. Daire şeklinde ve yarım ay şeklinde doğranabilir. Benim patlıcanlarım çok toplu olduğu için dörde bölmem gerekti. Kızartılan patlıcanların bir kısmı tencereye dizilir, arasına patates kızartması yerleştirilir ve üstüne diğer patlıcanlar koyulur. Diğer tarafta soğan kıymayla kavrularak salça, sarımsak, maydonoz, doğranmış sivri biber, domates ve tuz eklenir. Tencereye kaynar su da ilave edilerek kıymaların iyice pişmesi sağlanır. Kıymalar piştikten sonra hazırlanan bu kıymalı sos daha önceden tencereye dizmiş olduğumuz patlıcanların üzerine dökülür. Tencere ocakta biraz kaynatılır ve yemeğiniz servise hazırdır. Afiyet olsun!

4 Nisan 2011 Pazartesi

Bisküvili Pasta



Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
yarım paket margarin
1 yumurta
50 gr kadar kakao
250 gr petibör bisküvi

Üzeri için;
Hindistan cevizi

Hazırlanışı:
Kakao, süt, şeker ve yumurtayı mikserle çırpınız. Erittiğiniz yağa koyup karıştırınız ve kıvamlanınca ateşten alınız. Bisküvileri geniş bir kapta minik minik kırınız. Kakaolu karışımı bisküvilerin üstüne döküp iyice karıştırınız. Bisküvilerin kakaoyu iyice çekmesi gerekiyor. Tezgaha streç film yayınız ve bisküvili karışıma baton pasta şekli vererek streç filme sarınız. Bir tabağa koyarak yaklaşık 2 saat buzlukta bekletiniz.
Yemeden yarım saat önce buzluktan çıkarırsanız yenecek kıvama gelir. Üzerine hindistan cevizi serperek servis yapabilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

3 Nisan 2011 Pazar

Evde yoğurt mayalama



Oğlum ek gıdalara başladığından beri hemen hemen yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz. Yoğurt mayalamak aslında oldukça basit bir olay. İlk başladığım zamanlarda bir kaç defa hüsrana uğradığım olmuştur ama yılmadım ve aynı hevesle mayalamaya devam ettim. Deneme - yanılma yöntemiyle kendime göre yoğurt mayalamada dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları edindim. Sizler de bu püf noktalarına dikkat ettiğinizde hazır satılan en kaliteli yoğurttan bile daha lezzetli yoğurtlar ortaya çıkarabilirsiniz. ;)

Yoğurdu ben genellikle 2 litre sütten yapıyorum. Kaynatılan 2 lt süt soğuması için bir kenara alınır. 56° yoğurdu mayalamak için en ideal ısıdır. Bir de parmakla ısıyı ölçme yöntemi var. Parmağınızı sütün içinde 7'ye kadar yavaş yavaş saydığınızda içinde tutabiliyorsanız mayalamak için hazır demektir. Sıcaklık bu ısıya ulaştığında 1,5- 2 kaşık yoğurt katılır ve iyice karıştırılır. Tencerenin üzeri güzel bir şekilde sarılarak gece boyunca bekletilir. Aslında 5 saat yeterli deniyor ama ben geceden yaptığım için sabaha kadar bekletiyorum. Sabah tencere hiç sallanmadan dikkatli bir şekilde buzdolabına koyulur. Buzdolabında bir kaç saat bekledikten sonra yoğurdunuz afiyetle yemeye hazırdır.

P
üf noktaları;
*Yoğurt, tam yağlı sütle mayalandığında daha iyi tutuyor (imkanınız varsa organik taze süt kullanmanızı öneririm).
*Maya için hazır yoğurtlardan kullanıldığında, yukarıda yazdığım miktardan biraz daha fazla yoğurt katılması gerekiyor. Ancak zaten kendi mayaladığınız yoğurdu maya olarak kullanacaksanız yukarda yazdığım ölçü uygundur.
*Yoğurdu süte karıştırdığımız ısı çok önemli. Bu ısının iyi bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Yukarıda da yazdığım gibi 56° bu işlem için uygun. Sıvıların ısısını ölçen termometrelerden edindiniz mi sizin için çok pratik olur.
*Yoğurt sütle karıştırıldıktan sonra mayalanması için beklemeye alındığında sıcak bir ortamda mayalanabileceği için üzerini iki kat sardıktan sonra orta ısıda yanan kaloriferin yanında bekletiyorum ben.

2 Nisan 2011 Cumartesi

Karnabahar salatası



İlk olarak arkadaşım Hilal'in evinde yediğim bu salata çok hoşuma gitti. Hem hafif hem de içeriği zengin bir salata. Bazıları bu salatayı yaparken karnabaharı hiç haşlamamayı tercih ediyor. Ben oğluma da yedireceğim için ona sert gelir düşüncesiyle hafif haşlamayı yeğledim. Siz arzu ederseniz haşlamadan da deneyebilirsiniz. Teşekkür ederim Hilalcim. ;) Sizlere de Afiyet olsun.

Malzemeler:
1 top karnabahar (kişi sayısı az ise sadece yarısını kullanmanız yeterli)
kornişon turşu (dilediğiniz miktarda)
sivri biber (varsa kırmızı ve sarı biberlerden de kullanabilirsiniz; görüntü açısından hoş oluyor)
dereotu, maydonoz
taze soğan
kuru soğan
limon ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
*tarifte yoktu aslında ama ben az miktarda çok ince doğranmış göbek de ilave ettim.

Hazırlanması:
Karnabaharlar çiçeklerine ayırılarak yıkanır. Kaynar suda çok hafif haşlanır. Bu esnada yumuşamamasına dikkat edilmeli. Suyu süzdürülür. Tüm malzemeler küçük küçük doğranarak karnabaharlarla karıştırılır. Üzerine limon ve zeytinyağı dökülür.
*Ben tuzunu yalnızca karnabaharları haşladığım suya kattım. Ayrıyetten tuz ilave etmedim.


1 Nisan 2011 Cuma

Kuru Kayısı reçeli



Kuru kayısı reçelini bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine ilk defa denedim. Bir kaç ay önce de normal kayısı reçelini yapmıştım. Bana göre ikisinin tadı arasında çok fazla fark yok. İkisi de lezzetli oluyor aynı şekilde. Fakat eşim kayısı meyvesinin reçelinin, kuru kayısıya göre daha leziz olduğunu iddia ediyor. Yapmak isteyenler için bir fikir olması adına bu bilgiyi paylaşmak istedim. ;)

Malzemeler:
Yarım kilo kuru kayısı (Malatya kayısısı tercihimizdir)
4- 4,5 su bardağı şeker
3 bardak su
1-2 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:
Kuru kayısı reçelinin yapımına 1 gece önceden başlamak gerekiyor. Kayısıların üzerini geçecek miktarda su koyularak ertesi sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün bir tencere içerisinde su, şekerle karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan şerbetin içine kayısılar (arzuya göre ikiye, dörde bölünmüş olarak ya da olduğu gibi) atılır ve orta ateşte kaynatılmaya devam edilir. Bu arada üzerinde oluşan köpükler kevgirle alınır. Katılaşınca içerisinde limon suyu katılır. Bir miktar daha kaynatılarak ocaktan alınır. Reçel sıcakken kavanozlara doldurulur. Kapağı kapatılarak ters çevirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra güneş görmeyen bir yere kaldırılır. Ben bu reçeli hemen tüketmeyi düşündüğümüz için buzdolabına koydum.
*Buzdolabında durması hem küflenmesini geciktiriyor, hem de sıvı kıvamda olan reçellerin katılaşmasına yardımcı oluyor.